Quinta da Ribeira

 

2012-04-21-at-11-53-46

Vanaf 23 november 2007 zijn we de trotse bezitters van een boerderijtje in de serra van de Algarve.

We hebben deze winter flink verbouwd, binnen alleen de badkamer en een veiligheids afloop op de watermantel van de Kachelofen.

Verder was het huis al in de staat zoals we het wilden.

Buiten was echter nog niets gedaan. De voor- en zijtuinen waren wild, voor met een gigantische Bouganville, die bijna het huis inkwam en een laurier die door de muren van de veranda heen groeide.

Achter was er een helling van 3450 m2 op het zuiden, met enorme eucalyptus bomen, waar je eigenlijk niet veel mee kon (dan graan verbouwen, zoals vroeger). De helling was zo stijl, dat een stoel direkt naar beneden viel.

We hebben daar de eucalyptus drastisch gekapt en nu 3 terrassen gemaakt met stenen trappen en een slingerend pad met houtentreden en “britta”, lichtgrijze steenslag van hier uit de omgeving. De eucalyptus wordt in de toekomst vervangen door “pinheiras maritima”, pijnbomen, die het hier (ook) goed doen.

Het bovenste terras is de oude dorsvloer, de “eira”, die we in oude glorie hebben hersteld met een natuurstenen muur en oude Santa Catarina plavuizen. De eira ligt op het westen en kijkt de vallei in van de Ribeira de Alportel en ligt ongeveer op de halve hoogte van de helling. Er komt nog een bamboe puntdak over; de plek dus voor de laatste avondzon.

Het terras eronder ligt op het zuiden en is de top van de “monte pedra”,dit wordt het avonturen terras voor de kleinzoons. Hut, schommel, glijbaan en na het behalen van de zwemdiploma’s misschien nog een kabelbaan naar het zwembad(je). Vanuit hier gaat ook een pad langs een muur en onder de eira langs de tuin op het noordwesten in.

De berg stenen is beplant met agave’s,thijm en lavendel.


2012-04-19-at-14-00-52


Het terras daaronder wordt het zwembad, het terras en bad is al uitgegraven en de trappen zijn gemaakt.

De bouw hebben we stil moeten leggen, omdat het project nog bij de gemeente ligt en op de stempels wacht.

Het wordt een “tank”, agraïsch, bestemd voor de aanplant en voor gebruik door de “bombeiros`, als dat nodig mocht zijn, alsmede geschikt om in te zwemmen.

(Mocht de toestemming niet worden verleend, wordt het een `houten bad en dek`, waarvoor geen toestemming nodig is).

Daaronder is de zijtuin op het oosten, dit zijn Portugese witte keitjes met in het zwart enkele ankers ingelegd. Dit terras is met een trap verbonden met het zwembad en kijkt de vallei in van de Ribeira de Bemparece (Paradijs).

Daarop de eettafel, parasol, barbecue en buiten keuken. Op hetzelfde dek is aan de achterkant het pomp-filterhuis voor het zwembad met onder hetzelfe doorgetrokken dak de hout opslag voor de kachel in de winter.

De voor en zijtuinen zijn nu ommuurd met natuursteen en twee natuurstenen trappen naar de ingang van tuin en de veranda .

img_6175

De oude broodoven hebben we verbouwd tot ketelhuis. De ketel voorziet in de (vloer) verwarming en de warmwaterhuishouding en wordt gevoed door zonnepanelen en door (de watermantel rond) de houtkachel. Bijextreme kou wordt de ketel bij gestookt door gas.

Liesbeth is lid van zowel de Engelse als de Nederlandse tuinclub en krijgt zo veel advies en stekken.

Ze kijkt ongeveer de planten en bloemen de grond uit. En, niet te geloven; het lukt haar ook!

Tijdens de periode dat we zeilen zorgt Rachel en Adelele,  voor het huis en tuin/zwembad management.

 Ook zijn we lid van het redidence security system van de Guardia Nacional de Republica, huis SNR 185 in Tavira

Quinta da Ribeira, winter 2008-2009.

Op de 14e oktober 2008 werden we heel dapper door Saskia (om 0515 uur!!!) naar Schiphol gebracht en om 0900 uur ( Portugese tijd) heel lief door buurvrouw Arlette in Faro afgehaald.

Het was heerlijk om weer thuis te komen, huis en tuin zagen er prachtig uit!

Overbuurman David kwam met auto de rivier over omdat hij dacht dat onze auto wel niet zou starten na 6 maanden stilstand en nodigde ons uit voor het maandelijkse etentje met de Bemparece valleibewoners in de herberg van Santa Catarina, dat de volgende avond plaatsvond.

Kortom, we zaten direct weer in de sociale kringloop en werden op de hoogte gesteld met de laatste plaatselijke ontwikkelingen en de buren wisten precies hoe wij de zomer hadden doorgebracht.

Afgelopen week deden we de klusjes aan het huis, maakten afspraken met de aannemer over de afbouw van garage en zwembad, pikten onze culturele banden weer op met de Amigos do Museu in San Bras de Alportel, maakten prachtige wandelingen door de bergen en langs het strand, ontbeten en aten ’s middags heerlijk buiten op het terras.

Liesbeth heeft met Arlette plannen (en nog meer kunstbeoefenaars) voor een kunstclub/expositie ruimte in Moncarapacho en gaat weer schilderen en ook hebben we onze Portugese lessen weer opgepakt.

Verder maakt Liesbeth de tuin af, dwz.alle lege plekken worden gevuld.

Vrijdag, 24 oktober gaan we naar een uitvoering van het Amsterdams Barok kamerorkest in het Museu, zondag gaan we paddestoelen zoeken en zondag komt Wolfgang, een medecursist van de Portugese les de paddestoelen stoven, kortom: alsof we niet weg geweest zijn en laat de winter maar komen!

De website wordt nu terug gebracht naar een maandelijkse update, (en de volgorde op de pages wat aangepast),tenslotte zijn we even niet meer mobiel.

Tot nu toe ziet onze agenda er ongeveer zo uit:

13 november komen Annelies en Ton op bezoek.

Half november verwacht Marjolijn haar derde kind, ons 6e kleinkind alweer, Michael gaat dan zeker even naar Amsterdam en hoopt dan eind november moeder Noordijk mee terug naar Portugal te nemen.

Kerstmis vieren we of thuis met familie, of we gaan misschien naar vrienden in Spanje.

De voorjaarsvakantie komen Jurriaan, Sigrid met Jaap, Jilles en Bart bij ons en hopelijk komen ook dit voorjaar nog Marjolijn, Berend Jan, Jan Berend, Evert en de baby op bezoek.

(En dan zijn er nog vage plannen om een paar dagen te gaan skiën in de Sierra Nevada in januari.)

2012-04-19-at-13-24-31

Maar pas op, we zijn gepensioneerd dus er kan zomaar iets tussen komen!

Hebben jullie plannen om tussen nu en mei naar de Algarve te komen, welkom!

Liefs,

Liesbeth en Michael.

Quinta da Ribeira winter 2012- voorjaar 2013

We hebben een stukje land gekocht, grenzend  aan de noordkant van ons terrein. Dit omdat afgelopen zomer de bosbranden in de Algarve verontrustend dichtbij het huis kwamen.

Het land hebben we deze winter geschoond en nu verleggen we het pad naar de grens van ons (nieuwe) bezit.

Beneden hebben we een waterput in de bedding van de Ribeira de Bemparece, die we komend najaar gaan verdiepen tot 8 meter, waardoor we het hele jaar verzekerd zijn van eigen water.

Ook hebben we 8 vijgenbomen en 3 granaat appels geplant. Aan de vijgen zitten nu al 13 vruchten! Volgend najaar zetten we de vijgenbomen door op het nieuwe landje boven. Beneden hebben we 8 grote olijfbomen en 4 kleine, daar gaan we nog wat citrus bijplanten.

2012-04-19-at-13-29-08

Aan de weg op het nieuwe landje hebben we een parkeerplaats voor 3 auto’s gepland, zodat we af en toe wat meer bezoek kunnen ontvangen voor wat langere tijd.

We bezitten nu 6500 m2 land, met houtbouw, fruit en bloemen. Ook hebben we nu onbeperkt water, zodat we de tuin, als we niet meer zeilen, kunnen beregenen in de zomer.

Maar bovenal hebben we nu een behoorlijk geschoonde brandbeveiliging rond het huis!

En (weer) nieuwe plannen voor komende winter!


Quinta da Ribeira, update 2014.

 

Sinds de laatste veranderingen is er weer veel gebeurd;

 

Na de branden in 2012, waarbij onze vallei gelukkig niet getroffen was, hebben we een stukje land erbij gekocht, aan de NO zijde, van boven, langs het zwembadje tot beneden aan de rivier de Bemparece, voornamelijk om een grotere brandveilige buffer rond het huis te creëren.

We hebben nu eigen olijven en Alfa roba, Johannes broodbomen.

Boven hebben we 8 vijgen en 5 granaatappels bij geplant en van een bewatering voorzien.

IMG_7510 - 2014-05-05 at 18-22-41

Beneden hebben we de put verbreed en verdiept, zodat we nu het hele jaar eigen water hebben, het land is geploegd en komende winter leggen we een moestuintje aan en planten we wat citrus. De put is boven de grond opgetrokken uit natuursteen.

Aan de rivier, naast de put, hebben we een zitje gemaakt, van pallets een mooie hoekbank op witte britta, waaromheen natuursteen en onder een dikke olijfboom.

Ook hebben we een trap van natuursteen gemaakt van daar tot aan het huis.

Van het zitje aan de rivier tot aan het bovenste terras, de oude dorsvloer, -de eira-, is het nu 100 traptreden, langs de helling en boven het huis langs, alle 5 terassen verbindend.

IMG_7518 - 2014-05-05 at 18-25-52

De weg langs de tuin naar boven hebben we verlegd naar de buitenzijde van het nieuwe stukje grond, zodat we wat meer privacy hebben en aan de oostkant van het huis hebben we een parkeerterrein gemaakt voor 2 a 3 auto’s, zodat gasten onafhankelijk kunnen parkeren en horizontaal kunnen uitstappen. Onder de weg door hebben we een put en een dikke buis aangelegd, zodat bij forse regen de weg heel blijft en de backwash van het zwembad ook niet meer over de weg loopt.

 

Op het terras onder de eira, onder de eucalyptus bomen, is een nieuw siertuintje aangelegd met bewatering en zijn, van pallets, zonnebedden gemaakt met een prachtig uitzicht over het huis naar het bruggetje over de Ribeira de Alportel.

Achter en boven de garage heeft Liesbeth de siertuin uitgebreid en deze is nu ook bewaterd.

 

Op de eira is nu een zonwering met stormvaste rieten overkapping, waaronder een mozaïek tafel met stoelen en bank waar van de laatste zonnestralen kan worden genoten met een prachtig uitzicht op de vallei achter het huis (de kleine ronde) en de vijgenbomen.

IMG_3598

Binnen zijn de badkamers iets veranderd; uit de grote badkamer is de vloer van rivierstenen uitgebroken en nu voorzien van licht blauwe tegels, (volgens Michael jammer, het karakter van het huis is verminderd, volgens Liesbeth een stuk makkelijker schoon te houden).

De gastenbadkamer is zo gebleven, behalve dat de plastic wanden van de douchecel nu zijn veranderd in wanden van glazen blokken.

 

De drie palmen voor het huis zijn nu ver boven de daken, ze doen het uitstekend op onze sceptic tank.

 Posted by at 11:38 am

  4 Responses to “Quinta da Ribeira”

 1. We hebben net jullie website bekeken en bewonderen jullie moedige zeilavonturen! we krijgen zin volgend jaar jullie daar eens op te zoeken en een stukje mee te varen.Maar eerst gaan we uit eten , de 9e, gewoon in Zeist? of 3 Bergen?hartelijke groet, Josien en Leo

 2. Altijd handig een extra hand aan dek, zeker nu Tobias i.v.m. zijn hoge leeftijd begint af te bouwen! Welkom aan boord!
  Tot de 9e in Breukelen (of ergens anders) en wellicht nog eens in Portugal of Zeist. Hartelijke groet, Liesbeth en Michael.

 3. Beste Michael,,

  Namens de redactie van het BB Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag, nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst. Een fijne dag met een ieder die je dierbaar is en geniet er van.Klik op mij!

  Met vriendelijke groet,

  Redactie “De Kroonvaarders”

  Anton Roos en Jack Oldenburg

 4. Beste Michael,,

  Namens de redactie van het BB Hartelijk Gefeliciteerd met je verjaardag, nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst. Een fijne dag met een ieder die je dierbaar is en geniet er van.Klik op mij!

  Met vriendelijke groet,

  Redactie “De Kroonvaarders”

  Anton Roos en Jack Oldenburg

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)