Jun 142010
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nisos Rinia, Delos, Nisos Mykonos en Nisos Syros.

 Het was een prachtige zeiltocht naar Rinia. We voeren om Delos heen om te eindigen in een heel klein baaitje. Het zou zo paradijselijk geweest zijn als niet het hele strand  vol had gelegen met plastic. Wel een goede gelegenheid om te jutten, Liesbeths croc was overboord gewaaid met de storm en je weet maar nooit. We vonden veel schoenen maar niets passends. Ook tennisballen, die weer weemoedige gedachten aan Tobias opleverden. We wandelden  over het totaal verlaten eiland, geen mensen, alleen wat schapen. Hier en daar een huis, maar die waren slechts geschikt om een nachtje te verblijven.

De volgende morgen regende het, niet echt een dagje om door de ruines van Delos te lopen en verder werd er , alweer, storm verwacht. In de gietende regen voeren we naar Mykonos Marina, die veel minder marina was dan we dachten. Geen water of elektriciteit,  wel mooringlijnen.  We lagen naast de Bubbly Lady die ook had overwinterd in Kreta en die we al vaker tegengekomen waren. Marina en Liesbeth liepen naar de stad om brood te kopen. Het goot, het water liep dwars door hun sandalen en de bakker was dicht. Er was weinig opwindens aan het superuitgaanscentrum Mykonos. Het water stroomde door de kleine straatjes. De volgende dag was iets beter en de beroemde witte huizen zagen er iets beter uit. Het bleef stormen, daarom huurden we een autootje, brachten de was naar de lokale laundry en verkenden het eiland. Geen toppertje, het “Sant Tropez” van Griekenland.

Toen er een weergaatje was zeilden we naar Syros, een mooie haven met een prachtige stad, Ermoupolis, de hoofdstad van de Cycladen. We klommen naar de grieks-orthodoxe kerk boven op de heuvel van de stad en wandelden terug door de kleine straatjes. We hadden geen toerist gezien, heel bijzonder voor de Cycladen.

9 juni.  Het blijft waaien en we gaan voor een Noordwestelijke wind weer terug naar Mykonos. De weersvooruitzichten blijven slecht en omdat Marina de 14e terug vliegt van Mykonos naar Amsterdam, willen we niet te ver van het vliegveld zitten.

10 juni . Storm met 2 meter golven. Geen dag om te zeilen, we nemen de tripperboot naar Delos en brengen er  4 uur door, hartstikke interessant.  Apollo en Artemis zijn hier geboren, dus veel tempels. Omdat het eiland op het kruispunt van de Handel tussen Griekenland- Istanbul en Griekenland- Egypte lag, groeide het onder de Grieken en later onder de Romeinen (die er een vrijhaven van maakten) uit tot een belangrijke handelsstad. Jammergenoeg was er veel geroofd door de eeuwen, maar er was nog steeds veel te zien en gelukkig in het museum nog veel bewaard. Terug hadden we het kleinste bootje en met de 2 meter golven werd het weer een avontuur, Marina geniet volop, ze komt helemaal zout van boord.

11 juni. Nog steeds wind, we verkassen naar een zuidelijke baai, Ormos Ornos, een leuk toeristisch plaatsje met een prachtig strand en visserspiertje. Hier waait het twee zo hard als in de Marina van Mykonos, waar we een beetje verloren in een zandstorm lagen. Het is moeilijk ankeren, tweemaal krabt het anker  door de grondsoort, dunne prut met bossen wier. Aan de andere kant van de baai vinden we gelukkig een strook zand en liggen bij de 3e poging goed. Het is  geen weer om te zwemmen. De volgende morgen zwemt Marina haar dagelijkse 100 meter, Liesbeth doet dapper mee, maar krijgt kramp van de kou en haakt af. Michael ziet het spartaanse geweld aan en besluit tot een goed boek en preventief onderhoud. s’ Middags gaan de dames Ornos (Zandvoort) verkennen bewapend met hoeden en creme’s.

De 13e besluiten we om terug te varen naar de jachthaven om daar een autootje te huren om Marina de 14e heeeel vroeg naar het vliegveld te brengen voor haar terugvlucht naar Oerol. Het was heerlijk om elkaar zo lang weer eens te zien, lekker bijgepraat en veel beleefd. Marina is van het avontuurlijke type, dat zich ook zelf uitstekend kan bezig houden. Het was een leuke tocht, ondanks bijna 30% stormdagen, heel bijzonder voor de tijd van het jaar! We sloten de periode af met een prachtige fles wijn; op een behouden thuiskomst en tot gauw!

Omdat het weer er voor de komende dagen goed uitziet, besloten we maandag direkt door te varen naar Syros en de volgende dagen via Nisos Andros en Nisos Evvoia (Noordelijke Sporaden) zo noordelijk mogelijk te komen om de optie op Istanbul, voor het begin van de  Meltemi, open te houden. Jammergenoeg missen we zo Nisos Milos, wat we uitstellen tot een volgende keer wanneer we terugkomend van de Levant en voor het Kanaal van Korinthe kiezen.


 Posted by at 4:31 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)