Jul 152014
 

IMG_0052 - Version 2

 

 

 

 

 

 

 

Rondje Aegean , stukje met Nel en Alex (26augustus- 8 september) , 5 augustus- 11 september 2013.

 

Korfos, Poros, Ay Nicolai(Hydra), Ermoni, Nisos Milos, Ormus Vathi, Santorini, Astapalya, Kamari, Kardamia (Kos), Knidos, Datca, Oranhye, Shogut, Panomaritis (Simi), Rhodos, Marmaris.

 

Lagen van 5- 9 augustus in Korfos aan de gemeente steiger, leuk rustig plaatsje in een prachtige baai (de barracuda baai). Deden veel klusjes, verwisselden de ankerrollen, maakten de elektrische contacten schoon tussen dynamo en boegschroef en dynamo, regulator en accu’s, repareerden dinghy en maakten schoon schip, deden de was aan de wal en Sammy werd intussen dikke maatjes met de havenmeester. Dook met hem van de steiger te water, pootjes gestrekt vooruit!

Vertrokken de 10e naar Poros, om te storen op een boei voor de Lidl. Zeilden halve wind, doch kregen halverwege de wind tegen, motorzeilden tot in de baai en maakten vast op een mooring. Stores aan boord en maakten ’s middags vast op een pontoon voor de stad. Laadden diesel en water. Het stadje en de rustige ligplaats bevielen Liesbeth zo goed, dat we nog een nachtje bleven.

Vertrokken de 12e augustus naar Milos met een NNO wind, 4/5. Onderweg ruimde de wind naar Oost en trok aan tot 7, in tegenstelling tot het weerbericht. We stampten enorm in 3-4 meter golven en nadat de lades de 2e keer uit de wand waren gevlogen hield Liesbeth het voor gezien (ouderdom?, vroeger begon het klagen bij 4x), we waren halverwege, maar met nog 30 mijl te gaan keerden we rond en liepen voor wind en zee weg naar Hydra, waar we ankerden in de baai van de heilige Nicolaas, de beschermheer van de zeelieden. We ankerden om 2100 uur, na een vermoeide dag in een prachtige en redelijk beschutte baai. 

Omdat het weerbericht slecht bleef voor de komende dagen, vertrokken we de volgende morgen naar Ermioni, downwind, op de Polypponesos. Leuke stad, prachtige baai, hier werden de eerste roeiwedstrijden ter wereld gehouden, ter ere van de feesten voor God Poseidon. DAAR lagen we

Woensdag de 14e vertrokken we met vers brood naar Nisos Milos, 2e poging!.We hadden valwinden tot Hydro, ook omdat we waren geankerd in Ermioni, motorden we tot de accu’s weer 100% waren, tenslotte moest de autopilot nog veeeel werk doen.We zeilden vanaf Hydro met een NW4, later NO5. Ankerden om 2130 uur in de krater van Milos, na een spectaculaire aanloop, prachtig eiland. We bakten een spiegelei met spek, namen een glas wijn en hielden het voor gezien na een lange heerlijke dag zeilen.

De volgende dag meerden we met daglicht af aan een drijvende steiger van de gemeente. We zwommen wat, passagierden wat en hielden een rustdag.

Op de verjaardag van Liesbeth, de 16e, namen we de bus naar Plaka, wandelden terug naar de baai en aten ’s middags heerlijk in de tuin, octopus en gestoofd konijn. Mooie warme stoffige dag, vroeg naar bed.

Milos beviel steeds beter, we huurden een autootje en maakten een ontdekkingsreis, Polonia, langs de mijnen en aten in Embrossos, heerlijke tent aan de baai, alleen Grieken uit Milos in het weekend. Het was weer een heerlijke dag, we hadden geen puf meer voor het visfestifal! Leeftijd? 

Omdat er in de as van de Cycladen nog steeds een NW6/7 stond hielden we een rustdag, deden wat klusjes, ontzouten de boot en laadden water.

’s Avonds gingen we naar een kunstexpositie in de catacomben. Leuk.

Tot zaterdag de 24e bleven we in Milos, deden wat klusjes, administratie, maakten prachtige wandelingen en boekten onze tickets naar Nederland.

De 23e klaarden we uit en betaalden de havenmeester voor zijn goede zorgen

De 24e (motor) zeilden we bij NO3 naar Folegandros, waar we in Ormos ankerden in de namiddag.

We namen de bus naar de Chora, maakten een wandeling en dronken een glas wijn en met de bus terug, waren we voor het donker terug in de baai, waar we aan het strand aten. Slingerende schip gedurende de nacht. 

Na een mooie wandeling van Liesbeth en Sammy (de schipper maakte de boot zeeklaar), vertrokken we om 1030 uur naar Thira (Santorini). We zeilden aan de wind door de krater (passeerden 3 50 voeters, ok, huurjachten) en meerden om 1730 uur af in de dure, vieze vissershaven van Viskaya, de enige optie van Santorini!

Laadden 80 liter diesel, huurden een autootje en wasten de boot.

2013-08-26 at 18-45-23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgernde morgen pikten we Alex en Nel op van de vlieghaven, hartelijk weerzien, we besloten nog een dagje op Santorini, toch een heel bijzondere vulkaan, te blijven. ’s Avonds aten we in Yo, het dorp aan de NW punt met “de mooiste zonsondergang” van de Aegean”.

Inderdaad, hiervan waren nog enige duizenden toeristen van getuige.

 

De volgende dag verkenden we de overblijfselen van de vulkaan, die 1460 jaar vC. een einde bracht aan het rijk van de Minoitiers, deden de boodschappen, klaarden 2 personen uit en 4 in, probeerden gas te vullen, regelden het MB verkeer voor de weerberichten, leverden het autootje in en aten in een visserscafeetje in de haven.

We vertrokken de 28e via een grote havenrondvaart door de krater naar Astapalia, var. 2/4, motorzeilen, waar we om 1830 aankwamen en meerden in de laag, met een achterankertje. Wandelingetje, rustige nacht.

De 29e stond er een NW 5/6, (met de vooruitzichten dat dit zou aantrekken de komende dagen), zodat we ons oorspronkelijke plan om naar Nisis Nisiros te zeilen; wijzigden om onder de zuidpunt van Kos, in Kamari te gaan schuilen.

Liesbeth en Sam maakten een wandeling naar de Hora en Alex. Nel en Michael boekten de tickets voor de terugtocht vanaf ~Rhodos.

We vertrokken om 1130 uur, zeilden met GZ -1 rif en genua met een mooi gemiddelde van 6.8 mijl in een onstuimige zee. We ankerden in Kamari om 1730 uur, zwomen, hielden happy hour en besloten om 1930 uur aan de wal te gaan eten. Legden de dinghy aan een steen op ongeveer 3 meter boven de vloedlijn vast en gingen op zoek naar een mooie eetgelegenheid.

Na heerlijk te hebben gegeten, kwamen we om 2130 uur terug op het strand, jammergenoeg was de dinghy verdwenen. Verwittigden de kustwacht in Kos, werden verwezen naar de KW in Kardami, maakten een afspraak voor aangifte de volgende morgen en vonden een visserman die ons aan boord bracht, bovendien zo vriendelijk was om downwind nog naar de bijboot 2 uur te zoeken. Weinig kans met een kleine schijnwerper in het donker, maar bijzonder vriendelijk. 

Vertrokken de volgende morgen bij NW5 naar Kardamina, waar een scheepsverklaring werd opgemaakt bij de Kustwacht. Volgens de KW en de politie van Kamari hebben waarschijnlijk kinderen met de dinghy op het strand gespeeld en is de dinghy door de wash van de fastferry om 2100 uur van het strand gesleurd en met de aflandige harde wind naar zee geblazen.

OK, de plaatselijke politie wil geen diefstal in de mond nemen, wij dan maar ook niet.

2011-09-12 at 16-30-30 - Version 3

 

 

 

 

 

 

 

Om 1200 uur vertrokken we met een NNW6 naar Knidos onder een voorzeil met een slingerend schip, bij een forse zeegang. We meerden in Knidos af om 1500 uur (na even te hebben geankerd en gezwommen).

De vooruitzichten voor de komende dagen was stormachtig tot storm uit het Noorden, zodat we (na ronden van Knidos) desondanks nu eigen baas waren.

Zaterdag de 31e hielden we een rustdag (of eigenlijk een stormdagje) en maakten een mooie wandeling naar de vuurtoren van Kaap Krio, een van de beroemdste kapen uit het Dorisch verbond. Liesbeth en Mike waren de wandeling al vele keren begonnen, maar kwamen tot nu toe nooit op de vuurtoren uit, we liepen steeds vast op de istmus tussen de twee bergen.

’s Avonds aten we in het restaurant heerlijke mezze’s. ’s Nachts stormde het behoorlijk uit het Noorden, maar we lagen goed van de wind. 

Vertrokken zondag de 1e september naar Datca met een NNO 7, zeilden op het voorzeil met een rif tot de kaap, waarna kotterfok en 2 riffen in het grootzeil, waarbij we 6.8 mijl bleven lopen. We voeren onder het schiereiland van Datca, zodat er geen zeegang stond. Voorbij Palamut, achter de bergen, viel de wind bijna geheel weg, zodat we het laatste stukje naar Datca zelfs moesten motoren.

Tijdens het meren bleek de ankerwinch niet te hieuwen, een van de relais was stuk. Meerden af met het achteranker en bestelden de volgende dag een electricien.

De man verving het relais, maar tijdens het schakelen, brandde hij dit door.

Verwisselden als tijdelijke maatregel de fasen van de motor, zodat we wel konden hieuwen en niet konden vieren, wat opgelost werd om met de bandstopper te ankeren. Intussen was het 1630 uur en woei er een 7/8, zodat we besloten nog een dagje te blijven.

 

Vertrokken de volgende morgen om 1000 uur naar Oranhye, met een NW6/7. Onze buurman, een stevige schoener van een meter of 25 was met zijn anker over ons achteranker gemeerd, zodat we op het handje bijna een uur bezig waren om ons achteranker onder zijn ketting vrij te krijgen. Gelukkig waren we met z’n vieren!

Het begint zo langzamerhand de wet van Murphy te worden, iets waar de schipper goed van kan balen!

We zeilden op de kotterfok en drie riffen in het grootzeil tot Kanyo, tot we onder de wal wat meer beschutting kregen, waarna we verder gingen onder de genua. Zeilden de baai in en meerden om 1630 af aan het restaurant van de familie Ohran. Besloten ivm met het weerbericht NW 7/8 ook de volgende dag te blijven.

Op 4 mei ging de wind om 1100 uur wat liggen, zwommen naar de spit en maakten een wandeling, de 5e september vertrokken we naar Sogut bij een NW4/5, zeilden met 1 rif en genua tot Burun, waarna op het voorzeil.

Meerden met de kop voor af aan het Octopus restaurant, zwommen , maakten een wandeling en hadden een leuke “avondzit”. Rustige nacht.

2013-09-06 at 13-35-38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertrokken de volgende om 0900 uur, ontbeten onderweg en maakten een lunchstop in de St Georges baai op Simi, een prachtige baai, alleen bereikbaar via het water. Zwommen, bekeken het kapelletje en de bokken hoog boven ons en gingen 1500 uur ankerop en voeren naar Panoramitis op de ZO kust van Simi, waar we om 1630 meerden tegenover het klooster. Aten in het restaurantje en vielen met onze neus in een festival, met dans en muziek.

Toch nog een rustige nacht!

Vertrokken de 7e september om 1000 uur naar Rhodos, maakten contact met de havenmeester, geen ligplaats.

Omdat Nel en Alex de volgende dag naar Nederland moesten vliegen, besloten we in de nog niet afgemaakte jachthaven te gaan liggen, zonder bijboot is ankeren geen optie!

We meerden af om 1630 uur, maakten een mooie wandeling door de oude stad, regelden vervoer naar het vliegveld de volgende dag en aten een haspje. 

De volgende dag brachten we Nel en Alex naar de taxi, namen afscheid , het was een enerverende tocht met veel Murphy! Goede reis en tot ziens!

Waren 1045 uur terug aan boord en vertrokken naar Marmaris.

Buiten stond een heerlijke halve wind, N5 en zeilden op Genua, kotterfok en grootzeil, een prachtig afscheid van het seizoen.

Later ruimde de wind en voeren met ruime wind, romantisch de prachtige baai in.

Het was een mooi rondje Aegean, ondanks de pechjes.

Meerden 1530 af in Yacht Marina, thuis. 

De 9e tuigden we af, de 10e ging de boot eruit en de wintertent op, de 12e vlogen we van Bodrum naar Nederland.

 Posted by at 9:43 am

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)